Books: The Rape of Nanking

Hey you guys!

My interests in reading is pretty much like my consistency. Consistently inconsistent. I used to love reading personal development then book about human relationships and psychology. Well, I guess my interests now changed into history.

I recently just finished a book titled The Rape of Nanking (Goodreads review here) by Iris Chang. So basically the story is about the Nanking (Nanjing) Massacre in 1937. I would say that this book is not a book that you just grab and expect a easy light reading. But is the book worth it? Oh yes.

Now, let me tell you what I found in this book and why it’s really great.

Just a bit disclaimer though. So, I am a fast reader. I usually read 200pages book in one day, well two days max. This book is around 200 pages and I spent one week to finish reading the book? Why? Well I’ll tell you why: it is brutal. Basically the story itself is about the history of Nanking from three point of views: Japan, Nanking and the International Safety Camp. Apart from its vivid description and explanation of the whole situation in Nanking (and pictures by the way), I find this book really great because you can feel the raw emotions while reading the book. The writing is very detailed, so yeah you can vividly feel the horror.

Again, this is not an easy book to read but it is very worth reading! My whole emotions were in shambled while reading the book: the disgust, the horror, the hatred, the despair and the anger well, I can feel all of those emotions at the same time. If you wanna know more about history of World War II, especially between Japan and China, this is one of the books that you should read. Or if you just love history, go read this book!

Lemme know if you decided to give this book a go or if you have read this book. I would love to discuss it with you 🙂

Cheers,

Kemmy

Sitasi biar gak plagiat: Cara mencantumkan referensi di skripsi, essay, paper, karya ilmiah

Hey you guys!

Kali ini gue mau ngomongin soal sitasi atau citation. Apaan tuh? Buat kalian yang baru masuk kuliah, pasti bakal disuruh dosen buat mencantumkan referensi kalian tiap kalian presentasi, nugas buat paper atau essay dan sebagainya. Waktu dulu gue SMA sih, kayaknya gue kalo kasih sumber cuma copas link doang di bagian daftar pustaka wkwkwk. Pas kuliah baru tau oh harus begini yang bener. Nah, dulu juga gue pusing amat liat cara cantumin sitasi ada koma, ada titik, kadang pake tanda kurung, eh yang bagian mana sih harus huruf miring dan macam-macamnya. Wk. Auk dah suka ketuker-tuker kan ya gua koma sama titik. Nah di post kali ini gue mau ngasih tau cara mencantumkan referensi di tulisan akademik kalian tanpa ribet mikir ini harus koma apa titik yak.

Bahas sedikit dulu ya apa itu sitasi sama jenisnya.

Sitasi itu gampangnya referensi yang kamu pakai pas kalian buat sesuatu misalnya makalah, paper, esai dan sebagainya. Hah? Yang mana? Gampangnya kalau kalian baca buku atau artikel jurnal, pernah liat bagian daftar pustaka kan? Nah itu namanya list referensi yang kalian pake untuk membuat karya ilmiah kalian misalnya. Selain list di akhir penulisan, biasanya ada juga sitasi di dalam text atau in-text citation. Contoh sitasi dalam teks kayak apa Kem? Ini ya misalnya gue copas dari artikel jurnal:

(Céréghino et al., 2014)

Coba liat bagian yang gue highlight. Itu salah satu contoh in-text citation. Udah tau ya sekarang bedanya daftar pustaka atau bibliography sama sitasi dalam teks atau in-text citation. Nah terus satu hal lagi yang penting ngomongin sitasi adalah style dan sistem nya ada macem-macem. Misalnya ada Harvard, APA, Vancouver, MLA dan sebagainya. Lah bingungin amat, terus mana dong yang dipake? Nah ini, biasanya kalian bisa tanya ke dosen kalian, mereka punya preferensi ga pakai sitasi yang mana? Dulu waktu gue kuliah di UI, fakultas gue (Fakultas Kesehatan Masyarakat) pakenya sitasi jenis Harvard tapi setau gue kalau FK UI katanya pake Vancouver.

Nah, terus gimana cara gampangnya Kem?

Pake aplikasi dong. Ada banyak aplikasi untuk sitasi tapi yang gue pake dari S1 itu namanya Mendeley (bisa untuk Windows, iOS dan Linux). Ini aplikasi free ya. Gue pake Mendeley karena gue pake Mac dan kebetulan yang waktu itu dosen gue kasih tau aplikasi ini pas gue masih bimbingan S1. Jadi dosen gue ini pake Mac juga terus ngasih tau biar ga bingung atau salah salah pake aplikasi aja. Iya, dulu awalnya gue harus buka pdf contekan cara menulis sitasi buat macem-macem sumber tetep aja ga apal, tetep aja pusing. WKWKWK.

Nah ini gue kasih contoh ya pake Mendeley gimana.

Tampilan di Mendeley

Setelah download dan install Mendeley, ini tampilan desktopnya. Disini kalian bisa buat folder untuk tiap sumber yang kalian pake juga. Kalau kalian liat itu folder gue ada banyak kan wkwkw karena gue pisah pisahin semuanya. Kalian bisa juga buat share library misalnya kalau kalian kerja kelompok, jadi gampang share material yang kalian pake dan semua bisa baca, yang paling enak juga karena udah ke set juga sitasinya. Kalo kalian liat digambar di atas, itu gue set jenis sitasi gue Harvard. Cara ganti model sitasi:

View > Citation Style > pilih sesuai keinginan

Cara membuat tampilan sesuai dengan sitasi yang kalian pilih:

View > Library as Citations

Cara masukin file ke Mendeley gampang juga, tinggal di drag terus drop aja ke aplikasinya. Gue sukanya sync manual karena kadang ada banyak material yang udah gue kumpulin terus setelah baca-baca eh ga relevan atau kurang info yang gue butuhin sama yang gue lagi kerjain.

Detail file di Mendeley

Nah misalnya ini ya kalia abis drag drop file, kalian bisa liat detail dari artikelnya sendiri udah muncul. Nah cuma kadang tuh ga sesuai pas kita masukkin filenya, bisa diganti-ganti juga di bagian sebelah kanan. Misanya itu bukan jurnal tapi buku, halaman web, sebuah bab di buku dan sebagainy, bisa kalian ganti di “Type” itu ya. Nanti kalau kalian ganti jenis materialnya, kolom yang ada di detail juga bakalan berubah, misalnya kalau material yang kalian masukkin jenisnya halaman web, nanti ada kolom tanggal kalian akses web tersebut kapan.

Di Mendeley kalian juga bisa buka filenya terus highlight kata-kata dan baca materialnya langsung disitu ya. Contohnya kayak gambar di bawah. Disitu gue juga nunjukkin kalau ada macam-maca tipe file di Mendeley yang bisa kalian ganti-ganti sesuai kebutuhan.

Tampilan file di Mendeley

Nah terus gimana caranya dia muncul pas kita nulis Kem?

Nah Mendeley ini bisa diaktifin di Microsoft Word juga ya jadi plug in gitu. Bisa kalian temuin di tab References. Kalian bisa ganti juga jenis sitasi yang kalian mau disini yaa. Nah, ini contohnya ya gue mau masukin sitasi dalam teks:

Memasukkan citation in text di Microsoft Word menggunakan Mendeley

Jadi caranya adalah click References > Insert or Edit Citation > Masukkan Keyword yang sudah kalian input di detail file > OK

Eh lupa ternyata ada lebih dari satu sumber yang dipake di dalam kalimat ini, gimana dong? Gampang aja. Abis kalian insert citation tadi, bisa digabungin kok pake Merge Citations. Jadi kalian tinggal block sitasinya terus klik Merge.

Nah, untuk daftar pustakanya, bisa otomatis juga di list sama Mendeley ya. Caranya tinggal click Insert Bibliography nanti semua material yang udah masuk di in text citation kalian akan otomatis masuk ke list daftar pustaka, jadi ga ada yang kelewatan.

List daftar pustaka dari Mendeley

Gitu deeeh cara pake Mendeley. Gimana? Lebih gampang kan daripada harus cek cek atau nulis sitasi sendiri? Pake ini juga enak karena lebih rapi dan terstruktur untuk material riset atau tugas kalian. Kayaknya masih banyak juga yang belum tau soal fitur fitu Microsoft Word/Excel yang bisa mempermudah idup jadi nanti mungkin akan gue bahas ya. Iya gue anaknya gamau repot makanya suka cari tau cara gimana gue mempermudah idup hahaha. Kan kemana kemana kan ngomongnya.

Anyway, that’s it for today! Semoga membantu kuliah/sekolah kalian yaa!

Cheers,

Kemmy

Summer School Final Project: Cryopreservation for Conservation

Hey you guys!

So I just finished my summer school recently. It was such a fun experience, too bad everything was online! But still fun!

Well, anyway we had to do a final project to pass the class. The final project was to create an imaginary NGO to increase biodiversity. So we had to create the strategy, what we wanted to do and how, the amount of money we needed, the business plan and so on. Then we had to pitch our ideas to (imaginary) philanthropists so they will fund our project. The philanthropists are our lecturers, of course 😀 So yea, I thought it’d be fun to share it on my blog!

I wont share the detail of our pitch but I just gonna share what we came up with and some literatures that supported our idea.

Well, here you go, our (imaginary) NGO:

Frozen for Future (F4F)

So basically, our idea was to combine in situ and ex situ conservation, which are protected area network and cryopreservation. So we wanna use the technology of cryopreservation to help the species reproduce and so they can restore their habitat/ecosystem as our long term goal. In other words, we want to reintroduce the species back to their habitat and hoping for a trophic cascade just like the wolves in Yellowstone National Park.

So, how does that work anyway? And what is cryopreservation in the first place?

Well, at first our idea was to save sperm and eggs of animals as our way to conserve the species. So, just like a sperm bank that we humans have, we wanted to create one for animals. But then, one of our teammates felt like it’s not nice if we only think about the animals, how about the other species? Of course they are important as well right? Then we found the name of the technology of saving the sperms/eggs/embryos etc which is cryopreservation. So basically we store the cells/tissues or other biological constructs (so it is not only for gametes and embryos; not only for animals! Can be used for bacteria, fungi, plants, insects, birds, fish etc) in a very low temperature.

Actually, while doing the research I stumbled upon so many interesting projects and researches. But, I am trying not too get distracted in this post or it will be a very long post hehe. So I will probably just gonna post them next time (you can find the articles etc in the reference list below).

Anyway, lets go back to cryopreservation.

So, apparently this technology is not new but still not that common. Maybe those who are studying natural science are more familiar with it but since I am a layman so I had no idea that we use this technology for conservation. So this technology has been used mainly for animals. At first, it is used commonly for livestock and big mammals. For example, there’s an NGO that used this method to help Rhino reproduce in South Africa.

Ah yea, I am going to focus my explanation on animals, mainly big mammals as the research that I did mainly focused on them.

So, we can get the biological construct from either dead or live animals. But of course, if it’s dead then we have the time constraints as you need to collect the samples as quickly as possible. After that, we could do ART or assisted reproductive technology such as artificial insemination, in vitro fertilization or embryo transfer. It is then up to the scientists/NGOs/etc whether they want to keep the animals first (captive breeding) or release them back to the wild while they are pregnant. The one that we chose for our imaginary NGO was to keep them in our facility so we can monitor if the ART works perfectly.

Then, before we release them to the wild, we still need to prepare the active site first and also check their health and do disease screening. We also wanted to put identification tag so we can monitor the succession of our project to release them back to the wild. Apparently the cost of rewilding is very expensive. There are a couple of sources in which I got my approximation of the cost of rewilding the animals and since I was trying to get funding from philanthropists, I just used the highest estimation that I could get. So I assumed that we are going to release big mammals back to the wild, lets say big cat like lion/leopard/cheetah (they all have different estimation by the way). Then I assumed that we are going to release 20 individuals. So, I will need around 3 million euros to release 20 individuals for one year period (including intensive monitoring of the species, mobilization, staff salary etc). Of course this estimation is a very simple estimation that I did in less than one day hahaha because there is actually a way to estimate the cost but I just didn’t have enough time to do proper research. But, if I see news and literatures about rewilding, this project is indeed expensive.

So yeah, that’s just a little bit about our final project for the summer school. It was a fun project but I would say it was a very intense one because we only had 3 days to work on it. Still though, I am pretty pleased that our group got a high mark for this project (20/25) woooo!

As always, please find the sources for our project below. Unfortunately, I dont really note what my friends used for their research but mostly it has been covered by the sources I listed in the file. I also put some interesting articles that I found online. Have fun reading! Lemme know what you think!

Cheers,

Kemmy

Source

(This project was done while studying the M.Sc. “Environmental Management” at Christian-Albrechts UniversitĂ€t (CAU) in Kiel, Germany)